Патека – Раса (Матка)

Download file: Sv. SPAS - RASA (MATKA).gpx
  • Име на патека: РАСА
  • Тежина на патека: лесна
  • Карактеристики: Должина: 9 км во правец (околу 4 часа) 
  • Старт 310 мнв
  • Највисоката точка е врв РАСА 1369.н.в.
  • Висинската разлика е 1059 м.

Опис на патека: Патеката се наоѓа во регионот на кањон Матка. Всушност патеката се дели на 2 сегмента
1 сегмент – Манастир Св. Богородица – Св. Спас – Св. Недела. Должина на оваа патека е околу 4 километра. Вегетација ниско стеблеста шума. Попатно нема извори на вода. Потребно време за искачување околу 1 час и триесет минути.
Висинка разлика 456 мнв – старт 310 мнв – цел. 766 мнв

2 сегмент – Св. Спас – Врв Раса. Патеката се движи низ шума до капијата на ловниот резерват Јасен, а понатаму по срт над кањонот матка од каде се пружа прекрасен поглед на целиот кањон. Патеката е долга околу 5 км. потребно време за совладување околу 2,30 часа.
Висинска разлика: 739 мнв (Св. Спас 630 мнв – Раса 1369 мнв)

Планинарски клуб „КОРАБ“ – Скопје
Патека – РАСА  (Манастир Богородица – Св. Недела – Раса) (Матка)
Контакт: Симон Симоновски 075/410-182, e-mail: artdesk@artdesk.com.mk

Posted in ПАТЕКИ.