ШАР ПЛАНИНА – Љуботен 2498 мнв

ШАР ПЛАНИНА – Љуботен 2498 мнв Маркацијата за планинарската трансверзала “Плнанини во Македонија ” ПМ започнува од селото Старо Село по широк колски пат, а после 15 минути одење, на една остра кривина, се напушта […]

повеќе

ШАР ПЛАНИНА – Титов врв 2747 мнв

ШАР ПЛАНИНА – Титов врв 2747 мнв Титов Врв (2747 m), уште е познат како Турчин или Шар и е меѓу најубавите, а воедно и највисок врв на Шар Планина и втор по височина во […]

повеќе

КОРАБ – ГОЛЕМ КОРАБ 2764 мнв

Голем Кораб 2764 мнв Голем Кораб (2753 m) е највисок врв на планината Кораб, а воедно и највисок врв во Република Македонија. Врвот се наоѓа во северниот дел на планината, на границата со Република Албанија. […]

повеќе

 Водопад Кораб 

Име на местото каде е патеката: Длабока река Кораб (с. Рибница и с. Бибај)  Спортски планинарски клуб:    ПЗК КОРАБ – СКОПЈЕ  Област/местона патеката  Длабока Река Кораб (с. Рибница и с. Бибај)  Карактеристика на патеката:   До појдовната точка за Корабскиот водопад се стигнува по асфалтен пат до мостот […]

повеќе

МИРСКА ВОДА – МИЛЕНКОВ КАМЕН

МИРСКА ВОДА – МИЛЕНКОВ КАМЕН     Карактеристика на патеката:   Патеката започнува од село Патишка Река 960 мнв. До селото се пристигнува по асфалтен пат кој завршува на влезот од селото каде што можат да се паркират возилата. Поради карактеристиките на […]

повеќе

Патека – Раса (Матка)

Име на патека: РАСА Тежина на патека: лесна Карактеристики: Должина: 9 км во правец (околу 4 часа)  Старт 310 мнв Највисоката точка е врв РАСА 1369.н.в. Висинската разлика е 1059 м. Опис на патека: Патеката […]

повеќе

Патека: Чичи Кај

Почеток Смрдлива Вода 750 м.н.в завршеток врв Чичи Каја 1.767 м.н.в должина 3,50 часа пешачење, 750 м.н.в Смрдлива Вода, 1224 м.н.в Прди Коњ, 1350мнв Асан Чешма 1767 м.н.в Чичи Каја. Патеката започнува од туристичката населба […]

повеќе

Патека: Црн Врв

Патека: Црн Врв должина 17 км. Место на почеток: Струга – с.Горна Белица – Црни Врв. Контакт: Андреј Бандовски, 078 478 065, pedzakamen@gmail.com Викенд предлог: Јабланица – една од најубавите планини во Македонија!

повеќе

Патека – Козјак

Место на почеток: Прилеп – ман. св. Ѓорѓија – Борула – чешма Студеница – Белото – врв Козјак 1747 мнв – чешма Студенец – с. Плетвар. Должина на патеката околу 12 км. Контакт: Бојан Станимировиќ,  […]

повеќе